80 personer har klickat i att de är intresserade av demonstrationen vid Rådhuset på dess Facebooksida, men hur många som verkligen dyker upp är oklart.
80 personer har klickat i att de är intresserade av demonstrationen vid Rådhuset på dess Facebooksida, men hur många som verkligen dyker upp är oklart.

Demonstrant vill förbjuda islam

Mats Matsini Ljungkvist planerar att hålla en demonstration för att förbjuda islam då han anser att religionen strider mot svensk konstitution och lag. – Det går inte att resonera så, säger Victoria Enkvist, doktor i konstitutionell rätt.

ANNONS
|

På lördag planerar Mats Matsini Ljungkvist, före detta Sverigedemokratisk lokalpolitiker i skånska Bjuv, att anordna en demonstration på Stora torg i Halmstad. Mats Matsini Ljungkvist menar att islam strider mot den svenska religionsfriheten och vill därför förbjuda religionen omgående.

Mats Matsini Ljungkvist förklarar för HP att en muslim enligt islams heliga skrifter har rätt att döda en muslim som väljer att byta religion.

– Religionsfrihet, enligt vår konstitutionella författning, "innefattar friheten att byta religion eller tro". Att stänga islam menar jag vi måste för islam inte är ordnat för en demokratisk stat.

Är det rimligt att hänvisa till religionsfrihet när demonstrationen syftar till att förbjuda en hel religion?

ANNONS

– Nej nej, lyssna noga nu. Islam kan inte verka i ett demokratiskt samhälle. Islam bryter mot konstitutionella mänskliga rättigheter. Demonstrationen är inte mot islam utan mot riksdagen, som har släppt in den. Riksdagen bryter mot den konstitutionella författningen och vår lag.

Victoria Enkvist, doktor i konstitutionell rätt och lektor vid juridiska fakulteten på Uppsala universitet, säger att Mats Matsini Ljungkvists tankar är intressanta. Men samtidigt påpekar hon att det inte går att resonera på det sättet.

– Religionsfriheten handlar om förhållandet mellan stat och individ. Även om en religion säger det ena eller det andra så är det inte staten som säger så, säger Victoria Enkvist.

Kortfattat kan man alltså säga att Sveriges lagar trumfar en religions eventuella lagar eller regler?

– Ja, oavsett vad religionen säger så finns det lagar och regler i Sverige som säger att man inte får döda någon, till exempel.

Mats Matsini Ljungkvist är medveten om vad de svenska lagarna säger, men menar att det är själva dödshotet som hindrar många från att lämna sin religion.

– Om det skulle finnas religioner eller religiösa tolkningar av religioner som förespråkar dödstraff när dess anhängare vill konvertera så kan effekten av religionsfriheten påverkas i negativ riktning. Så det finns en poäng i det han säger men det är ändå ett feltänk, säger Victoria Enkvist.

ANNONS

Hon förklarar också att det i Sverige är omöjligt att förbjuda en religion med hänvisning till just religionsfriheten. Man kan förbjuda manifestationer, som till exempel religiösa kläder eller symboler, men inte själva religionen.

– Det är omöjligt att ha ett sådant förbud. Man kan inte förbjuda en människa att tro. Sverige ska vara neutralt i förhållande till alla religioner – man kan inte förbjuda en religion men tillåta de andra.

Mats Matsini Ljungkvist uppger att han har sökt och fått tillstånd för lördagens demonstration, men han har svårt att gissa hur många som sluter upp.

– Till demonstrationen i Landskrona kom det inte så många och det gör det kanske inte nu heller – men jag berättar hur jag känner, vad jag vet och upplever. Men det är jag som demonstrerar för religionsfrihet, säger han.

ANNONS