– Den var lys og gullfarget. Den så veldig spesiell ut, var grovt laget, sier Mari Ingelin Gausvik Heskestad.

Hun var egentlig bare interessert i ett av smykkene i samlingen, men blant alt juggelet fant hun det som viste seg å være en ring fra vikingtiden.

– Jeg reagerte på at den var så tung. Den glinset og stakk seg ut blant de andre smykkene. Den så veldig spesiell ut.

Roser finneren

Heskestad forteller at hun snakket med svigerfaren sin som har peiling på historiske gjenstander. Han mente at det var en vikingring. Da tok hun kontakt med arkeologene i Vestland fylkeskommune.

– Det er ytterst sjelden at sånt blir kjøpt i en bruktsammenheng. Vi er imponert over at Mari Ingelin så at det var denne typen gull og kunne tidfeste den så bra.

Det sier Sigrun Wølstad, arkeolog i Vestland fylkeskommune.

Tidfestet, men ikke stedfestet

Wølstad bekrefter overfor BA at gullringen er fra siste del av yngre jernalder, altså vikingtiden.

– Man ser det på utformingen og stilen til ringen. Forhistorisk gull har ofte en litt annen farge enn i dag. Det er blitt funnet tilsvarende og lignende ringer, og ut i fra kontekst har vi klart å tidfeste den, sier Wølstad.

Ringen hadde blitt levert til et auksjonsselskap på Østlandet. Der ble den liggende sammen med andre smykker i et års tid før Heskestad kjøpte samlingen.

Men det har vært vanskelig å stedfeste den spesielle ringen.

– Vi aner ikke hvor den er fra. Tilsvarende ringer peker på at den sannsynligvis har opphav fra en grav, er blitt mistet eller gjemt. Denne typen ringer er funnet i store deler av Norge og i Skandinavia. Den kan like gjerne være fra Sverige, ler Wølstad.

Ringen ble sendt til Universitetsmuseet, hvor den ble veid. Den er nå planlagt å bli utstilt.

Et sjeldent funn

Melanie Wrigglesworth er samlingsforvalter på Universitetsmuséet og har hatt ansvar for funnet etter det ble sendt inn til dem.

– Vi har bare en håndfull slike ringer fra før. Jeg gjorde et søk i nasjonale databaser. Det flommer ikke akkurat over av den typen ringer. De er sjeldne, sier hun.

Wrigglesworth sier at det er mulig å ta prøver av metall og sammenligne med metaller fra andre ringer.

– Men det er en stor prosess som vi ikke setter i gang uten videre. Det vil innebære inngripende prøver. Vi vil da måtte ta ut en bit av metallet og analysere den. Det er vi ganske restriktive med, forteller Wrigglesworth.

– Det er et lite mysterium hvor den kom fra.

Universitetsmuseet skal stille ut gullringen til høsten.

Les også

Endelig kunne vi blitt kvitt Bryggen...