Brush Lee
Brush Lee
I am a professional content writer for blogs & any other online websites in various fields. I have completed a creative writing course.
Read 2 minutes

Sve što treba da znate o protezama pre nego što ih nabavite

Proces starenja dovodi do gubitka zuba,pa je skoro pa pravilo da su starijim ljudima potrebne proteze. Međutim, pogrešno je mišljenje da su proteze potrebne samo starijim osobama. Na primer, mlada osoba, nažalost, može izgubiti zube zbog nezgode. Proteze su jedino rešenje koje je u tim slučajevima lako dostupno u stomatološkim ordinacijama i klinikama.

Šta su proteze?

Proteze su zamena za zube koji nedostaju. U osnovi, to su veštački zubi. Dok se neke proteze mogu ukloniti, neke su fiksne.

Postoje dve vrste proteza - totalne proteze i parcijalne proteze.

Zašto su vam potrebne proteze?

Kada izgubite neke zube zbog starosti, nesreće ili bilo kog drugog zdravstvenog stanja, stomatolog vam daje proteze kako biste održali redovnu oralnu funkciju.

Proces izrade proteze

Za izradu proteza je potrebno vreme. Biće potrebno nekoliko nedelja i nekoliko poseta vašem stomatologu pre nego što dobijete proteze. Prvo će vaš stomatolog odlučiti koja će vam vrsta proteze biti potrebna i uz obrazloženje odluke predložiti izradu, a zatim počinje proces izrade.

• Stomatolog će uzeti otiske vaše vilice, zuba i međuzubnog prostora.

• Prvo će napraviti voštanu ili plastičnu formu proteze koju ćete morati da probate, a oni će prilagoditi naleganje i oblik proteze.

• Nakon toga će napraviti konačnu verziju proteze.

• Ukoliko je potrebno, sitnija neophodna podešavanja je moguće izvesti i naknadno.

Vrste proteza

Totalna proteza - Ako ste izgubili sve zube, zubar će vam dati totalnu protezu koja nadoknađuje sve zube jedne vilice.

Parcijalne proteze –Parcijalne proteze su za pacijente koji su izgubili nekoliko zuba, a nemaju dobar oslonac za krunice za zube. Neke parcijalne su zapravo fiksne proteze nis jerostaju vezane za desni. Ali postoje i parcijalne proteze koje se mogu lako ukloniti.

Image for post
fixed dentures

Da li će proteza promeniti vaš način govora?

Nakon što nabavite proteze, biće vam potrebno vreme da se naviknete na njih. U početku ćete možda imati poteškoća u izgovoru određenih reči. Međutim, vremenom će biti bolje. Ipak, ako se osećate previše neprijatno, savetujemo vam da što pre posetite svog stomatologa.

Da li će proteze promeniti vaš izgled?

Ne, proteza neće promeniti izgled vašeg lica. U Dental Spa centru Niš dobićete stručno rešenje za sve vaše potrebe u vezi sa zubima. Vešti stomatolozi i osoblje su tu da pruže najbolju uslugu svojim pacijentima.

Image for post
Tim Dental SPA Centar
3 views
Add
More
Brush Lee
I am a professional content writer for blogs & any other online websites in various fields. I have completed a creative writing course.
Follow