Анастасия Ярмош
Анастасия Ярмош
Читать 1 минуту

Іссторії переселенців: Андрій у Швейцарії

Яка перша асоціація зі Швейцарією? У мене, що це одна з найбезпечніших країн у світі. Можливо, це завдяки тому, що тут кожен чоловік проходить військову службу і кожного року два тижні проводить на обов’язкових військових зборах. Кожен дім в країні будується з бомбосховищем, а в горах є свої військові секрети.

Це країна маленьких містечок і після великого міста здавалося, що буде не зовсім зручно, але ні, мені доволі комфортно. Ці маленькі міста трохи схожі на наші села, де всі люди вітаються один з одним і дуже доброзичливі.

В Швейцарії мене приємно вразило, що ти ще не встигаєш підійти до пішохідного переходу, а машина вже зупинилася, та і взагалі водії дуже ввічливі та спокійні. Незвично, що більшість заправок на самообслуговуванні: стоїть колонка і термінал, оплатив – залив. Вразив також громадський транспорт, так як тут дуже багато людей користуються електричками, а ще тут є гібриди автобус-тролейбус (півдороги він тролейбус, а потім – автобус). Дуже багато гарних місць, краєвидів на гори та озера.

Також ще є речі, до яких нам важко звикнути – це сфера обслуговування. Вони не вміють стригти (чи просто в Україні мені зустрічалися лише гарні перукарі). Якщо тобі треба отримати якусь послугу, то треба записуватись дуже завчасно. В неділю магазини всі зачинені. З приводу медицини: якщо не щось термінове, то до лікаря ти потрапиш в найкращому випадку через місяць, а може і через декілька. Взагалі тут люди живуть трошки по іншому: нікуди не поспішають. Більшість живе у старих будинках, які дуже в непоганому стані, і під стать цим будинкам в них залишилося багато старих звичок, наприклад, вони дуже багато спілкуються за допомогою звичайних листів, а в поштову скриньку тобі можуть доставляти не тільки пошту, а і яйця! З іншого боку дуже багато цих будинків мають сучасні сонячні панелі та поруч припарковані електромобілі.

В Швейцарії дуже м'який клімат, влітку не жарко (в приватних будинках майже не користуються кондиціонерами), а взимку не холодно.

59 просмотров
Добавить
Еще
Анастасия Ярмош
Подписаться