AIpunt Google
AIpunt Google
Read 4 minutes

Hoe schrijf je een krachtig cv met ChatGPT?

Een goed cv. Je hebt er waarschijnlijk al talloze tips over gelezen. Volgens de een draait alles om layout, anderen discussiëren over de hoeveelheid informatie die je toe moet voegen. Bovendien adviseren veel instanties om voor elke sollicitatie een aangepast cv te maken, dat aansluit bij de functie en je motivatiebrief. Niet gek als je door al die tips door elkaar aan je cv gaat twijfelen. Gelukkig kan ChatGPT je helpen!

Image for post

Een cv schrijven met ChatGPT

In je cv stel je jezelf voor aan je potentiële werkgever. Het is belangrijk om af te wegen welke informatie je wel en niet deelt en op welke manier je alles verwoordt. Bovendien zeg je met je schrijfstijl en opmaak veel over je persoonlijkheid. Een goed cv schrijven is dus een ingewikkelde klus! Als je een slimme assistent nodig hebt, is ChatGPT je van dienst. Let wel op dat je privacy niet gegarandeerd is. Als je ChatGPT gebruikt, heb je een account, waardoor het programma je naam al kent. Het is daarom belangrijk om andere gegevens over bijvoorbeeld je opleiding en woonplaats heel algemeen te houden of te anonimiseren (of je nu zegt dat je in Amsterdam of het Smurfendorp woont, ChatGPT is tevreden als je een woonplaats noemt op je cv en zal er verder niet op ingaan. Zorg wel dat je dit cv niet opstuurt!)

1. Vraag welke onderdelen een goed cv bevat. Heb je nog nooit een cv gemaakt? Vraag dan gelijk om voorbeelden van de invulling van elk onderdeel. Dan weet je zeker dat je begrijpt wat de onderdelen precies inhouden

2. Gebruik de structuur van ChatGPT en vul zelf je (geanonimiseerde) gegevens in. Het is niet slim om ChatGPT je hele cv te laten schrijven. Jij kan je eigen informatie, wensen en karakter veel beter verwoorden dan het programma. Zorg dus dat je de tekst laat nakijken door ChatGPT met een prompt als “Ik heb dit cv geschreven. Is het cv volledig, duidelijk en compleet? Kom ik professioneel/gemotiveerd/enthousiast over?” Een spellingscontrole is ook altijd een goed idee!

3. Als je nog preciezer wilt zijn, kun je per onderdeel van je cv om tips en een nakijkronde vragen. Let zelf wel op dat je cv één geheel blijft en dat je je eigen woorden gebruikt.

Je cv aanpassen op je sollicitatie

Je hebt nu een algemeen cv. Zodra je weet waar je gaat solliciteren, is het verstandig om een apart cv te maken voor die sollicitatie. Daarin vermeld je alleen relevante informatie en details die de specifieke werkgever zouden aanspreken (bijvoorbeeld een hobby die de werkgever op sociale media ook lijkt te beoefenen). Vraag ChatGPT specifiek welke onderdelen jouw gewilde functie of branche graag ziet. Bijvoorbeeld: “Ik ga solliciteren bij een marketingbureau. Hoe maak ik mijn cv daarvoor geschikt?” De chatbot geeft je tips voor het aanpassen van je cv of verbetert het zelf.

Een motivatiebrief schrijven met ChatGPT

Als het tijd is om te solliciteren, heb je waarschijnlijk ook een motivatiebrief nodig. Ook daarbij kun je ChatGPT gebruiken:

1. Vraag welke onderdelen een motivatiebrief moet hebben. Voeg details toe over je functie, je gewenste stijl of toon, enzovoort. Bijvoorbeeld: “Ik ga solliciteren voor de functie van kinderarts bij een groot gespecialiseerd ziekenhuis. Welke onderdelen moet ik meenemen in mijn motivatiebrief?”

2. Nu is het tijd om te schrijven. Je kunt ChatGPT vragen om de brief te maken, maar dan verlies je een gevoel van eigenheid. Het gaat om je persoonlijke interesses en motivaties, die begrijpt een robot niet! Maak dus zelf de eerste versie van je brief. Vraag ChatGPT weer om de brief na te kijken en een spellingscontrole te doen. Je krijgt dan tips of zelfs een herschreven versie

3. Vraag ChatGPT om je motivatiebrief en je aangepaste cv te vergelijken. Zo zorg je dat je dezelfde informatie verstrekt in beide documenten. Geef zo nodig extra informatie over de functie of het bedrijf waar je solliciteert. ChatGPT kan je brief en cv dan aanpassen, zodat ze extra aanspreken bij de specifieke branche

ChatGPT kan een goede hulp zijn bij het schrijven van een krachtig cv en een aansprekende motivatiebrief. Toch is het belangrijk om de regie in eigen hand te houden. Leg de tekst even weg en bekijk hem later opnieuw. Is het een logisch geheel? Gebruik je geen robotische of nietszeggende zinnen? Zorg dat je eigen persoonlijkheid terugkomt in je opmaak en schrijfstijl. ChatGPT is een assistent, maar geen plaatsvervanger. Solliciteren is en blijft spannend, maar hopelijk sta je met behulp van deze tips wat sterker in je schoenen!

2 views
Add
More