Abit IASA
Abit IASA
Читать 2 минуты

Структура університету

Image for post

Якщо слово «катедра» або «проректор» збиває з пантелику, а існування двох різних 122 спеціальностей стало відкриттям, то цей гайд точно піде тобі на користь.

У школі все було досить зрозуміло: 11 наборів класів, що між собою відрізнялися хіба що буквою та, можливо, більш поглибленим вивченням конкретних предметів. На перший погляд, університет — більш складна система, але насправді він є лише комплексним аналогом школи.

Якщо коротко, то кожен ВНЗ має однакову структуру:
Університет → факультет/інститут → катедра.
Кількість факультетів/інститутів та катедр в університеті нічим не обмежена. Тепер розберемо більш детально.

Університет являє собою об’єднання, скажімо, «школу шкіл», як дерево. Кожна така гілка буде окремим факультетом чи інститутом, які зі свого боку є зібранням «класів» — груп, розподілених за напрямами — катедрами та номерами.

У кожній школі є директор. Приберемо «ди» і отримаємо ректора — найголовнішу людину університету. У КПІ цю посаду вже 30 років обіймає Михайло Захарович Згуровський.

Але одного ректора для управління такою величезною освітньою машиною як університет буде недостатньо, тому він має своїх завучів, що звуться proректорами. Кожен проректор професійно відповідає за окремий аспект управління: є перший проректор, проректор із наукової роботи, проректор з адміністративної роботи й інші. Також на університетському рівні є безліч відділів, як наприклад, Департамент навчально-виховної роботи, Стипендіальний відділ і т.д. Вони становлять собою адміністрацію КПІ, але детального представлення не потребують.

До складу університету входять 15 факультетів і 9 навчально-наукових інститутів. Ці типи структурних підрозділів дуже схожі — обидва виконують освітню функцію й мають свою специфіку, тобто в ІПСА навряд чи побачиш філософа, а на ФПМ — лінгвіста. Єдина відмінність у наявності в інститутах (біо)лабораторій та науково-дослідницької діяльності, а також більш «престижної» назви.

На кожному факультеті є свої представники адміністрації, головним з яких є декан факультету або директор інституту. Умовна назва не відіграє ролі у функціях та обов’язках. Їм підпорядковується деканат — організаційний центр навчання на факультеті, де займаються документацією студентів факультету та допомогою їм у навчальному процесі.

Факультет охоплює декілька катедр, кожна з яких здійснює підготовку студентів у більш вузькому напрямі. Тому в залежності від катедри варіюються викладачі, обʼєм та ґрунтовність матеріалу на однакових предметах, а також поглибленість у вивченні тієї чи іншої групи дисциплін (наприклад, математичних). В ІПСА зі вступної кампанії 2022 пануватиме тріумвірат:

  • Катедра Математичних методів системного аналізу (ММСА) зі спеціальністю «124 Системний аналіз»
  • Катедра Штучного інтелекту (ШІ) зі спеціальністю «122 Комп’ютерні науки».
    Раніше це була 122 спеціальність ММСА.
  • Катедра Системного проєктування (СП) зі спеціальністю «122 Комп’ютерні науки».

Детальніше про кожну зі спеціальностей ти дізнаєшся в наступній серії публікацій, а поки що сподіваємося, ми наблизили тебе до розуміння сенсу терміна «університет» та його внутрішньої організації.

119 просмотров
Добавить
Еще
Abit IASA
Подписаться