СтудРада ІПСА
СтудРада ІПСА
Читать 3 минуты

Історія ІПСА

Історія ІПСА бере свій початок ще до заснування самого інституту, адже кафедри, які належать до навчально-наукового комплексу, були створені набагато раніше.

Image for post

У 1962 р. була створена кафедра системного проектування (СП), на якій підготовка спеціалістів розпочалась у 1972 році на факультеті радіоелектроніки в рамках спеціальності «Промислова електроніка». А вже в 1985 році з'явилася кафедра систем автоматичного проектування (САПР), чому посприяв професор А.І. Петренко.

Кафедра математичних методів системного аналізу розпочала своє існування в 1988 році за участі Ю.Л. Далецького, М.З. Згуровського та В.С. Михалевича. 1990 року ММСА увійшла до складу факультету прикладної математики. Також на базі кафедри було створено Науково-дослідний інститут міждисциплінарних досліджень.

У 1995 році в Україні були введені нові спеціалізації: «Системний аналіз та управління», «Інтелектуальні системи прийняття рішень» та «Соціальна інформатика», які потребували створення відповідного факультету.

У 1997 році на базі Науково-дослідного інституту прикладного системного аналізу НАН України та кафедри ММСА було створено ІПСА. Метою його заснування була організація нових досліджень, а також проведення науково-технічної та освітньої діяльності. Згодом інститут отримав четвертий рівень акредитації. У 2006 році до факультету була приєднана вищезгадана кафедра САПР.

Отже, ідеєю створення ІПСА було поєднання теоретичної підготовки студентів з практичною діяльністю у наукових підрозділах інституту.

Нововведення в освітньому процесі не оминули систему оцінювання. Так, впровадження Болонської системи відбулося за сприяння ректора Згуровського М.З. 2004 року. Завданнями цієї реформи були: перехід на дворівневу освіту: бакалавр і магістратуру, та введення системи співставлення дипломів і рівне визнання їх у всіх країнах, так званої, «Зони європейської вищої освіти».

Новий підхід викликав скептицизм викладачів. Серед недоліків системи були: додаткова робота з паперами та оцінюванням, вищі вимоги до самих студентів впродовж семестру.

Викладачам гірше у тому плані, що з'являється багато додаткової роботи, доводиться вести постійний облік, більш суворий, ніж він був раніше. Ільєнко А. Б.
Очевидним мінусом для викладача являється величезна кількість паперів і необхідність оцінювання відповідно до визначених стандартів. Подколзін Г. Б.
Для студентів: плюс — можливість отримати екзамен автоматом, мінус — від студентів потребується також докласти більше зусиль протягом семестру. Швачко Г. Г.
Мінус у тому, що потрібно перебудовувати методику навчального процесу, встановлену роками. Яковлева А. П.

Серед присутніх переваг системи виділяють інтеграцію студентів у європейський простір та можливість продовжити своє навчання за кордоном.

В плюси слід записати той факт, що тепер викладач чітко уявляє, на що здатен той чи інший студент. Для студентів, в свою чергу, це своєрідна «гра в очки», тобто кожен студент знає, скільки балів він вже набрав, і скільки ще потрібно набрати. Подколзін Г. Б.
Я вважаю, що система багато в чому корисна, до того ж, якщо ми йдемо в Європу, то наша освіта повинна відповідати європейським стандартам. Швачко Г. Г.
Багато позитивних аспектів, особливо для студентів, які хочуть виїхати за кордон. Тепер ми намагаємося представляти атестацію таким чином, щоб вона була зрозуміла представникам Західної Європи. Селін О. М.

Сам процес навчання студентів ІПСА розподілений між корпусами 13-14 і 35, які розташовані та території кампусу КПІ.

Раніше кафедра ММСА повністю розміщувалася в 14 корпусі, а наукові підрозділи були зосереджені у 35. У 2012 році кафедра ММСА переїхала в 35 корпус, хоча деякі заняття і досі проходять в 14. 2021 року кафедра СП переїхала до 14 корпусу, який знаходиться в самому центрі студмістечка.

Image for post

Зараз ІПСА — це, в першу чергу, сильна математика та яскраве студентське життя. Але, якщо перше — це заслуга гарного викладацького колективу, то над другою складовою працюють студенти. Так, у 1998 році активний студент Артем Михайлюк започаткував Студентську Раду ІПСА і став її першим головою. Він розумів, що одного навчання недостатньо, щоб в повній мірі відчути дух студентства і розкрити свій потенціал. Основною досягнутою метою Артема було право голосу голови СтудРади у вченій раді ННК «ІПСА» та початок встановлення зв’язку між студентами та адміністрацією КПІ.

Час ішов, змінювалися люди та цілі організації, з’являлися нові амбітні та креативні студенти. На початку 2000 СР ІПСА перемогла у єдиному в історії КПІ міжфакультетському конкурсі як найкраща студентська рада НТУУ «КПІ». А згодом, у 2009, СР ІПСА була визнана як найкращий орган студентського самоврядування України.

Метою СтудРади є вдосконалення навчання в ІПСА для теперішніх та майбутніх поколінь студентів. З кожним роком факультет стає кращим завдяки спільним зусиллям студентів та викладачів. І саме ти маєш змогу насолодитися навчанням в ІПСА та змінити світ!

179 просмотров
Добавить
Еще
СтудРада ІПСА
Подписаться